Eerste algen geoogst in Hallum!

13 03 2009

Aldus de heer Zijlstra in een persbericht, dat is gestuurd naar deze site:

Een oogst van ettelijke kilo’s vormde deze week het eerste positieve resultaat van een project in Friesland om algen te kweken op basis van de reststromen van een biovergistingsinstallatie . De eerste fase van dit innovatieve project startte het afgelopen najaar met de aanleg van diverse bassins voor de kweek van algen op het erf van melkveebedrijf Kelstein te Hallum (gemeente Ferwerderadiel). De nu geoogste Chlorella vulgaris algen zijn gekweekt met behulp van de restwarmte van de biogasinstallatie en de daaraan gekoppelde generatoren. De komende maanden zijn diverse testen gepland voor de benutting van andere reststromen van de installatie, zoals CO2 en het vergiste materiaal (digestaat). Het eerste doel van het project is om de gekweekte algen te verwerken tot bio-olie (o.a. biodiesel).

Eerder op deze site is aandacht besteed aan het initiatief in Hallum

Advertenties

Acties

Informatie

One response

19 03 2009
Paul Voerknecht

Wat ik me afvraag is wat gaat er aan energie in? En wat is ettelijke? Wat is de energiebalans? Als die energiebalans positief is, dan kun je spreken van een succes.

En wat produceren die bassins per jaar op basis wat er aan zon in Friesland zoal voorhanden is? Kan de boer zijn tractor daarop laten rijden, of moet hij er diesel bij in plemepen?

En waarom moet er in zo’n project subsidie gepompt worden als Ingrepro en andere algenboeren dit al jaren draaiend hebben? Koop die reproduceerbare kennis gewoon in in plaats van elke keer met gemeenschapsgeld jarenlang het wiel opnieuw uit te willen vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: