meer halen uit zonlicht

30 12 2008

Uit dit bericht blijkt dat onderzoekers van de Universiteit van Berkeley genetisch gemodificeerde algen met een hoger energieconversierendement hebben ontwikkeld. Het idee is om de grote van de chlorofylreeksen in het fotosynthetische deel van het organisme te beknotten om zo een hoger lichtabsorberend-vermogen te bewerkstelligen.

 

De Berkeley onderzoekers hebben de instructies van het algengenoom ontdekt die verantwoordelijk zijn voor de groei van 600 chlorofylmoleculen in de lichtverzamelende algencel. Zij zijn van mening dat deze algencel ook kan functioneren met behulp van 130 moleculen. Het uiteindelijke doel van de wetenschappers is om de normale functie van fotosynthese gericht op de ontwikkeling van biomassa te veranderen naar de productie van vetten, koolwaterstoffen en waterstof.

De resultaten gaven aan dat, indien de opbrengst per foton ongeveer 0.103 O2 bedraagt, microalgen onder fel zonlicht in theorie 75 gram biomassa droog gewicht m-2d-1 kunnen produceren. Echter, kleinschalige culturen van microalgen produceren in vol zonlicht slechts 20-30 gram drooggewicht m-2d-1. De oorzaak van dit verschil ligt hem in de grote aantallen lichtabsorberende chlorofylmoleculen, ook wel chlorofyl (CHL) antennemoleculen genoemd.

Het terugbrengen van dit aantal leidt dus tot een hoger conversierendement.

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

2 01 2009
Luis Petinga

Hmja, nauwelijks interessant voor ons kikkerlandje. Dit geintje gaat alleen op als ‘bright sunlight’ tot fotorespiratie leidt en een kleiner aantal chlorophyl moleculen de efficiente verbetert doordat het licht meteen dieper doordringt. Je hebt immers niet zoveel antennes nodig als je vlak onder de zendmast zit. Zo werkt dat ook met algen.

In Nederland is dat niet aan de orde. Met ons weinige zonlicht moet een alg gewoon alle zeilen bijzetten.

En ook in Zuid Spanje of San Diego zal zo’n genetisch gemanipuleerde alg bij minder zonlicht gewoon slechter presteren dan zijn ongemanipuleerde vriendjes.

En blijft nog het feit dat we niet moeten kijken naar wat zo’n alg maximaal kan presteren, maar gemiddeld over een jaar kan presteren. En dat is echt wel minder dan die getallen die we uit dat stuk van Berkeley lezen.

Op zo’n onzonnige en korte dag als vandaag haal je misschien 2 gram per vierkante meter.

Ik wacht liever de resultaten van al die gepatenteerde nieuwe technologieen van partijen als Algaelink en Solarix af. Net als die sukkelaars die er in geinvesteerd hebben.

27 02 2009
leidinggeven

Ach, het is een mooie ontdekking toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: