Energierapport 2008 over het kweken van algen in de Noordzee

18 06 2008

In 2050 moet er in Europa en Nederland een energievoorziening zijn die veel schoner is dan nu, die net zo
betrouwbaar is als die van nu en die ook nog betaalbaar is. In het Energierapport 2008 zet het kabinet zijn energievisie uiteen, geeft aan wat het de komende jaren gaat doen en wat het van andere partijen verwacht.

Over het kweken van algen wordt het volgende geschreven:

Het kabinet gaat samen met marktpartijen (de haalbaarheid van) de verschillende mogelijkheden verkennen: van algenkweek voor biomassa. Bij biomassa is er geen sprake van voorraden omdat het continu wordt geproduceerd. Dit betekent niet dat het een onuitputtelijke bron is; zo is het beschikbare landoppervlak en de hoeveelheid water beperkt. Indien er geen innovatie plaats vindt zal biomassaproductie al snel gaan concurreren met landgebruik voor onder andere voedsel, voedergewassen, hout en natuur. Ongewenste concurrentie met voedsel moet vermeden worden en uitputting van landbouwgrond moet worden voorkomen. Op de langere termijn zijn er nieuwe mogelijkheden voor betere benutting van reststromen en houtige gewassen (volgende generaties biobrandstoffen). Ook productie in zee (biobrandstof uit algen) wordt onderzocht en biedt perspectieven. Naar schatting kan er in 2050 tussen de 6.000 en 12.000 Mton olie-equivalent aan biomassa geproduceerd worden. Dit is gelijk aan 43,8 tot 87,6 miljard vaten olie.

Er zijn verschillende ideeën ontwikkeld en praktijkproeven gedaan, waarbij algen en wieren fungeren
als bron van biomassa. Ook de kweek van algen die zich voeden met CO2 en kunnen worden omgezet in
biobrandstof is een optie.

Volgens Sander Hazewinkel van Lgem is het kweken van algen voor biobrandstoffen niet rendabel: De verrassing van het algencongres was dat de Nederlanders met praktijkervaring inmiddels al doordrongen zijn van het inzicht dat het telen van algen met als primair doel de productie van biobrandstof geen zin heeft. Als er al met veel moeite een positieve balans kan worden bereikt tussen het energieverbruik van de teelt en de oogst aan brandbaar materiaal dan kan de algenbrandstof in prijs niet concurreren met fossiele brandstof.

De heer Hazewinkel schrijft dit en nog meer in een reactie op een ander bericht op deze site.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: