Akzonobel, ingrepro, essent en WUR

29 05 2008

Volgens dit artikel bij c2w gaan AkzoNobel, Essent, algenkweker Ingrepo and Wageningen Universiteit samen de mogelijkheden onderzoeken om grondstoffen voor chemische processen te winnen uit algen.

EZ steekt er ruim een miljoen euro in, in de vorm van een Energie Onderzoek Subsidie (EOS, langetermijnregeling) van SenterNovem. Het project heeft een looptijd van vier jaar.

Tot nu toe worden algen vooral gezien als potentiële biobrandstofleveranciers, maar dit project mikt op meer hoogwaardige toepassingen. Algen leveren namelijk ook onverzadigde vetzuren, eiwitten en polysachariden, en AkzoNobel hoopt daar grondstoffen voor coatings uit te kunnen destilleren.

In het kader van dit project wordt momenteel een proefopstelling gebouwd bij AkzoNobel in Delfzijl. Hij bestaat uit twee kweekvijvers van 1000 vierkante meter, gekoppeld aan de plaatselijke warmtekrachtcentrale, en hij moet inzicht geven in het grootschalig kweken van algen in een industriële omgeving. In september moet de kweek beginnen.

Daarnaast zal in Wageningen fundamenteel onderzoek worden gedaan naar algenbiologie, groeiparameters, scheidingsprocessen en het opwerken van de gewonnen fracties.

Op RTV Noord is op woensdag 4 juli 2008 een korte radiointerview uitgezonden met Akznobel. Ook op woensdag 4 juli 2008 heeft Essent een persbericht uitgebracht.

Twee van deze samenwerkingspartners (Essent en Ingrepro) hebben elkaar ook gevonden in het project bij Wetsus, een project waarbij de focus ligt bij de ontwikkeling van algen als biobrandstof. Dit project met Akzonobel gaat dus meer over de hoogwaardige toepassingen voor chemie.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: