Biodiesel uit algen! Kan het wel of niet (uit)?

5 02 2008

In deze post op weblog biodieselfever.com uit de auteur zijn twijfels over het nut van het kweken van algen voor biobrandstof.

Hij geeft aan dat sommige fotobioreactoren nooit die opbrengst kunnen halen die worden voorgespiegeld. En als het al gehaald mocht worden, zullen kwekers gaan voor de hoogwaardige toepassingen, omdat hiermee veel hogere opbrengsten gehaald kunnen worden.

Het artikel sluit af met: The only way your new fancy photobioreactor is going to work at the advertised production capacities is when a new algae strain is released: one that grows fat in 1 hour, jumps out of the water, shakes of the drops and lies down to dry.

(met dank aan Peter Jansen voor de link in zijn commentaar bij dit bericht op deze site).

Er is ook een tegengeluid. Lees dit artikel op de site van de wereldomroep. Daarin wordt aandacht gevraagd voor Hein de Baar. Eerder op deze site is zijn algenproject op de RUG gemeld.

Het atikel besluit met: De Rijksuniversiteit Groningen heeft samen met het bedrijfsleven en het NOIZ een consortium opgezet dat binnen een paar jaar moeten uitmonden in grootschalige algenkweek voor de productie van biobrandstof. Professor de Baar heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.

Ik ben benieuwd wie van het bedrijfsleven meedoet in het consortium. Iemand een idee?

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

16 02 2008
Gerardus Almere

Jammer dat we in Nederland, maar eigelijk in een groot deel van Europa ver achterlopen. Dat het wèl kan, bewijst o.a. de firma Solazyme (USA).
Deze firma was ook mede sponsor van de bekroonde documentaire “Fields of Fuel” , over gebuik van biodiesel op algen, van Josh Tickell, op het prestigieuze “Sundance Fim Festival” (stichter Robert Redford), (zie ook de promo op you Tube) alwaar ook een succesvolle test met een standaard Mercedes rijdend op biodiesel (lange afstand afgelegd.
Men begint nu biodiesel op grote schaal te produceren.
Algen hebben veruit de hoogste opbrengst van olie. Diverse onafhankelijke publicaties op internet gevenn dit aan!
We zijn de tijd van proefje hier, proefje daar, n.m.m. inmiddels voorbij, maar dat e.e.a nog meer geperfectioneerd kan worden, is alleen maar goed.
Daarnaast is bundeling van krachten n.m.m een must om versnippering en “het wiel op nieuw uitvinden” te voorkomen.
Tik voor de grap ook eens “Jühnde” in op Google. Dan zult u ontdekken, dat er nog meer “wegen naar Rome leiden” en dat we niet langer moeten zeuren van: ja maar enz. Daar is geen tijd meer, er moet n.m.m gehandeld worden.
De EU heeft inmiddels haar richtlijnen voor biobrandstof aangescherpt en niet zoals sommige “andere belanghebbenden” wel zouden willen, vertragende maatregelen afgekondigd. Ook de miljardair Richard Branson, die
in de komende 10 jaar 3 miljard dollar invessteerd in hernieuwbare energie
heeft recent ruiterlijk toegegeven dat biodiesel niet uit eetbare gewassen moet worden geproduceerd. Tot slot het is niet”of-of, maar en-en.
Met andere schone energie b.v. solar, biomassa (uit afval,mest enz.) en aardwarmte kan energie gehaald worden om b.v. biodiesel te produceren.
De USA en China pakken het reeds groots aan m.b.t. biobrandstoffen, in Europa gebeurt het kleinschaliger, maar verrassend al langer dan we denken:
b.v. Schandinavie. Zie o.a. één van mijn artikelen hierover in onderstaande link:
http://sync.nl/biobrandstoffen-van-de-tweede-generatie-in-opmars-europa-loopt-achter/
Uiteraard ben ik wel blij dat dit onderwerp aandacht krijgt en er over gediscuseerd wordt! Deze site staat inmiddels bij mijn favorieten!

25 02 2008
roger pire

ik ben zinnens om een algen/biofuelfarm op te starten in brazilie of ander tropisch land
heb al zwembaden en viskwekerijen gemaakt maar heb geen ondervinding in productie van algen en biofuel
wie helpt mij
roger pire
roger.pire@hotmail.com

5 09 2010
Chris

Beste Roger

Ik ben zelf werkzaam in de biodieselbranche (als werknemer, niet als ondernemer).
Mijn werkgever maakt elektriciteit door het verbranden van olie en vet in dieselmotoren. Hij gebruikt dus geen biodiesel maar zuiver vet en olie.
Hij heeft veel warmte over waarmee hij algen zou kunnen kweken waarmee hij dan weer olie kan produceren voor zijn motoren.
Hij heeft hier echter geen oren naar en wil een installatie bouwen die de warmte gebruikt om scampi’s mee te kweken.
Ik wees er hem op dat de marktprijzen van vetten zoals palmolie en dierlijke vetten gaan stijgen. Wie bijvoorbeeld zelf olie uit algen kan maken zal een voorsprong hebben. Het is een soort perpetuum mobile. Je maakt je brandstof met de restwarmte van wat je verbruikt.
Kijk eens op volgende website:

https://www.e-junkie.com/ecom/gb.php?cl=17582&c=ib&aff=134172” target=”ejejcsingle”

Niet gratis maar deze reeks boeken zijn geschreven door een prof en bevatten de kennis waar jij naar op zoek bent.

mvg,

Chris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: