Wie is betrokken bij het kweken van algen in Nederland?

30 01 2008

In dit bericht geef ik een korte samenvatting van de voorgaande berichten. Zo wordt duidelijke wie in Nederland betrokken is bij het (onderzoek naar) kweken van algen. Ik streef ernaar zo volledig mogelijk te zijn en wil daarbij een beroep doen op het groeiend aantal bezoekers van deze site. Mail of reageer als er onjuiste dan wel onvolledige informatie staat.

Deze informatie zal ik later in de menubalk bovenin zetten.

Producenten


Ingrepro

Ingrepro staat voor ingredienten en producten. Directeur Carel Callenbach kweekt algen via open vijvers in Borculo en Geesteren. Het geld wordt verdiend met levering van nuttige ingrediënten van algen waaronder voedingssupplementen, paardenvoer, grasvoeding ter voorkoming van schimmels, voedsel, geneesmiddelen, e.d. gemaakt kunnen worden.

In 2008 zal Ingrepro een fotobioreactor aanschaffen om ook deze ontwikkelingen te volgen. Het wordt geen reactor van Lgem of Algaelink, maar één van Biofence. Ook in 2008 wil ingrepro starten met zogenaamde powerplants. Naast een industriegebied of plaats wil ingrepro energie opwekken met algen, daarbij kan ze gebruik maken van co2 van bedrijven en verontreinigd water . Meer hierover in deze reportage van vara’s vroege vogels.

Lgem

Lgem kweekt ook met hetzelfde doel als Ingrepro en maakt gebruik van de hoogwaardige toepassingen van algen. Lgem doet dat niet in open vijvers maar met een mede door de universiteit van Wageningen ontwikkeld systeem. Hier zijn meer foto’s te vinden.

Aquaphyto

Aquaphyto is het bedrijf van de heer Baard. In het bedrijf participeert ook de heer Paul Hamm. De heer Hamm is voorzitter van het platform groene grondstoffen. Onlangs is bekend geworden dat het Japanse bedrijf Teijin investeert in Aquaphyto.

Allcomm

De initiatiefnemers van garnalenkweker Happy Shrimp gaan binnenkort ook algen kweken. Zij schreven hiertoe een quick scan.

Landbouwbedrijf Kelstein

In Hallum gaan twee broers algen kweken naast een bestaande vergister. De algen zullen ook worden gebruikt voor de productie van biodiesel. Door algaelink is een fotobiorreactor verstrekt. In de pers is discussie ontstaan over de te oogsten hoeveelheid algen.

Saeftinghe Zilt Aquaculture Products

Een landbouwer in Zeeland gaat zilte producten kweken, waaronder ook algen. Het bedrijf heeft een prijs gewonnen van € 50.000.

Shell

Shell gaat algen kweken op Hawaï.

Leveranciers bioreactoren

Algaelink

Greenfuelsystems

Adviseurs

DLV plant

DLVplant adviseert de twee broers Zijlstra bij hun initiatief tot het kweken van algen in Hallum.

DHV

DHV heeft in oktober 2007 een wedstrijd gewonnen die was uitgeschreven door de Waddenvereniging. DHV heeft het plan om algen te kweken in het hete koelwater. Het afgekoelde water kan daarna de Waddenzee in.

Crassus advice 4you

Crassus vertegenwoordigt algaelink.

Kennisinstellingen

Universiteit Wageningen

Rijksuniversiteit Groningen

Hogeschool Zeeland

Energiebedrijven

Essent

Delta

De gegevens van Delta stammen alweer uit 2006. Ik heb een aantal weken geleden Delta gevraagd naar de huidige stand van zaken. Behalve een mailtje dat de beantwoording van deze vraag langer duurt dan de standaard drie dagen, heb ik nog geen reactie ontvangen van Delta.

Politiek

PVDA provincie Groningen

Milieuorganisaties

Stichting Natuur en Milieu

(Auke, 22 mei 2008, Ik merk dat dit bericht de laatste tijd weer wordt gelezen. Voor de meest actuele lijst van initiatieven verwijs ik naar het tabblad “wie is actief in Nederland?” bovenin de menubalk.  Daarin staat een bijgewerkt PDF bestand met initiatieven in Nederland.)

Advertenties

Acties

Informatie

One response

24 02 2010
Jos Duijvesteijn

Wij zijn actief bezig om de technische voorzieningen voor algenkweek te beheersen en verder te optimaliseren. Als ontwerper van installaties in de tuinbouw waarin Co2, licht en water de vaste ingrediënten zijn sluit dit perfect aan op onze dagelijkse bezigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: