Ad van Wijk over algen

22 01 2008

In het december nummer van het opinieblad van Natuur en Milieu, Terra, staat vanaf pagina 11 een interview met Ad van Wijk. De heer Van Wijk is oprichter van Ecofys en Econcern en door Ernst en Young in oktober 2007 uitgeroepen tot master enterpreneur of the year. De jury heeft geen twijfel dat Ad van Wijk met zijn leiderschap en excellente knowhow de onderneming verder zal laten groeien en uitbouwen tot één van de meest toonaangevende bedrijven in de wereld op het gebied van duurzame energie, aldus deze informatiebron.

In het interview zegt de heer Van Wijk het volgende over algen:

Wij streven naar een duurzame energievoorziening voor iedereen. Je kunt niet alles lokaal invullen op en rond je eigen woning of bedrijf. Duurzaam energie winnen kost ruimte en op zee is ruimte genoeg. Daarbij biedt de zee volop mogelijkheden: je kunt de wind, de getijden en osmose als energiebron gebruiken en biomassa uit algen winnen. Algen leveren tachtig keer zo veel energie als koolzaad.

Econcern is ook actief op Bonaire: Op Bonaire zijn we bijvoorbeeld bezig met wind en biodiesel. Dat eiland krijgt 100 procent duurzame elektriciteit. De algen die daar in de zoutpannen groeien, zetten we om in biodiesel. Dat proces is nu in ontwikkeling; we zijn er gewoon mee begonnen. Wij maken graag onze handen vies. De lat ligt ook nooit te hoog als we ergens aan beginnen. Daarmee werp je alleen maar een drempel op.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

20 01 2009
Bezorgde burgers van Bonaire

Er wordt helaas een vertekend beeld geschets en het is zo dat het nog compleet onduidelijk is wanneer de nieuw te bouwen diesel centrale op Bonaire (N.A.) daadwerkelijk gebruik zal maken van biodiesel.

EcoPower, verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe centrale, heeft gezegd dat pas gebruik gemaakt zal worden van biodiesel, wanneer het financieel rendabel is, d.w.z. wanneer biodiesel kan concurreren met de STOOKOLIE die ze tot die tijd gaan gebruiken. 100% duurzaam? Nee, bepaald niet .60% van de energie zal dus opgewekt worden door een centrale die gevoed wordt met de meest vieze, en goedkope olie die te krijgen is (deze olie is niet eens “diesel” te noemen).

Daarbij komt nog dat de emissie normen (de hoeveelheid schadelijk stoffen die uitgestoot mogen worden) vergelijkbaar zijn met wat de WerelBank aanhoudt voor 3e wereld landen, i.p.v. de veel strengere normen die zijn vastgesteld door en voor de Nederlandse Antillen zelf, voor nieuwe centrales.

Dit alles om de kosten te drukken, en tegelijkertijd mooi weer proberen te spelen met zgn. duurzame energie op Bonaire.

Bonaire 100% duurzaam? NEE! Dit is helaas verre van waar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: