RUG wil ook algenproject, maar kan niet voorspellen wanneer…

15 01 2008

Volgens dit artikel op AGD.nl wil de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een project opzetten voor het kweken van algen. Volgens de RUG kun je met algen rendabeler biobrandstoffen produceren dan met koolzaad en mais. De RUG legt contact met bedrijven voor het project, zegt Hein de Baar, hoofd van de groep Ocean Ecosystems. “Van alle planten halen algen de hoogste productie per vierkante meter.”

De Baar denkt aan een project waarbij algen in een gesloten systeem worden geproduceerd. “Dat kun je nauwkeurig regelen, waardoor je een hogere productie haalt dan bij een open bassin. Bovendien kun je bij een gesloten systeem de kwaliteit beter garanderen. Dat is belangrijk als de algen bestemd zijn voor voeding, voer of farmacie.”

In een gesloten systeem worden algen met kunstlicht gekweekt in doorzichtige buizen. De Baar: “Stikstof, fosfor en CO2 worden toegevoegd aan het water. Vooral een goed systeem voor de uitwisseling van CO2 en zuurstof moet nog worden ontwikkeld. En we willen graag de stikstof en de fosfor weer uit de algen kunnen halen. Dat maakt de brandstof schoner. Bovendien wordt fosfor steeds schaarser op de wereld.”

Volgens De Baar staat de algenkweek nog in de kinderschoenen. “Het heeft nu de aandacht door de sterk gestegen brandstofprijzen.”

De Baar kan niet voorspellen wanneer het project start. “We willen eerst de hele keten organiseren, van de kweek van de algen tot en met de afzet van de producten. Doordat alles op één plek gebeurt, bespaar je transportkosten. Traditionele biobrandstoffen worden op verschillende plaatsen geteeld en verwerkt.”  Bron: AGD.nl

Op de site van de RUG is meer achtergrondinformatie te vinden over waarom algen de ideale brandstof zijn. De Baar ziet zulke samenwerking met de industrie wel zitten. “Koolstofdioxide uit afvoerpijpen van fabrieken kan ook meteen richting algenkwekerijen. Zo haal je het broeikasgas op tijd uit de lucht”. De algen hebben ook stikstof en fosfor nodig. “Veemest zit daar vol van. Stel dat er nu een varkensflat in Delfzijl komt; de mest daarvan kan gelijk gebruikt worden in een nabij gelegen algenkwekerij. Daarmee ruim je deels het mestoverschot op.”

Advertenties

Acties

Informatie

One response

7 03 2008
27 mei 2008: eerste congres over algen « Everything you want to know about algae, but were afraid to ask.

[…] een bijzonder interessante dag te worden met sprekers als Rene Wijfels (Universiteit Wageningen), Hein de Baar (RUG en NIOZ), Eugene Roebroeck (LGEM), Carel Callenbach (Ingrepro) en Jan de Jong (Essent). Het programma is […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: