Algen kweken in Hallum (3)

21 12 2007

Meer aantallen en informatie in dit artikel in het Friesch dagblad.

In het artikel wordt beschreven dat op 1 hectare, 2.136 meter pvc buis wordt neergelegd. Daarin worden algen gekweekt tot een hoeveelheid van 2.160 kilo per dag. Dit is 788 ton per jaar.

De voorspelde opbrengst wordt betwijfeld door Dr. Ir. M.G.J. Jansen van de Universiteit van Wageningen. De heer Jansen houdt zich dagelijks (met een aantal studenten) bezig met cultivatie en productie van micro organismen dmv fotobioreactoren. Desgevraagd geeft de heer Jansen aan dat zij al een hele tijd de mogelijkheden van algen onderzoeken voor de duurzame productie van voedsel(componenten), diervoeder(componenten) en tegenwoordig ook lipiden (voor chemicaliën en bioenergie). Tegenwoordig is er heel veel aandacht voor microalgen. Dat is erg mooi en we hopen dat er mooie dingen uit voort gaan komen.

We moeten wel opletten dat mensen niet te veel beloven en te hoge verwachtingen gaan scheppen. Dit kan op de lange termijn het idee kwaad doen.
Het is erg belangrijk te realiseren dat we al lang weten wat de fotosynthese maximaal kan. Analyse leert dat 126 ton/ha/jaar (dit is nog steeds erg veel!) in Nederland en ongeveer 270 ton/ha/jaar in de meest zonnige oorden van onze planeet mogelijk is.
Belangrijk is ook te vermelden dat we nu dus aan het rekenen zijn met de maximale fotosynthese capaciteit. In de praktijk werken de meest up-to-date fotobioreactoren bij een een efficientie van 1/3 tot 1/2 van het maximale (zeg 50 ton/ha/jaar in Nederland. Procesoptimalisatie is dus nodig en ook de reactoren moeten veel goedkoper. Er is dus nog veel toegepast en fundamenteel onderzoek nodig, net als demo’s op iets grotere schaal. Mijn persoonlijke mening is echter dat sommige bedrijven en ook subsidieverstrekkers en investeerders te snel willen gaan. Om van 50 ton/ha/jaar naar bijvoorbeeld 100 ton/ha/jaar te gaan heb je nog een jarenlang onderzoekstraject nodig.
Aldus de heer Jansen. De kritiek richt zich op te mooie beloftes of aannames van de hoeveelheden algen die vrijkomen uit foto bioreactoren.

Zie ook mijn post Algen kweken in Hallum (2).

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

25 03 2008
Gevraagd op Marktplaats: durfkapitaal voor algenkweek boerderij « Everything you want to know about algae, but were afraid to ask.

[…] ben benieuwd naar de verdere onderbouwing.. Dit voornemen komt neer op ruim 540 ton per hectare. Ik heb begrepen dat 126 ton maximaal haalbaar […]

25 03 2008
Jeroen Nederveen

Ik heb het verhaal van Dr. Ir. M.G.J. Jansen gelezen en er vallen mij 2 dingen op. 126 ton per jaar per Ha komt ruwweg neer op 0.035 Kilo per dag per vierkante meter.(126.000 Kilo / 365 dagen = circa 345 Kilo per Ha per dag). Ik vind dat weinig en ik vraag mij af waar dat getal op gebaseerd is. Op een 2 dimensionale kweek systeem zoals een open vijver of een 3 dimensionaal systeem zoals de buizen reactors? Het lijkt mij sterk dat bedrijven systemen verkopen die in de miljoenen lopen met aanschaf prijzen en deze in de verste verte de beloftes niet nakomen. De negatieve reclame die daar uit zou voortkomen is een doodsteek voor elk bedrijf. Het probleem op dit moment is dat de bedrijven die deze systemen gebruiken voor commerciële toepassingen er heel weinig over los laten. Dus nauwkeurig meten is gewoon niet mogelijk nu, het enige stabiele uitgangspunt nu is de ouderwetse open vijver. Het enige wat ik nu kan doen is met het verhaal van Dr. Ir. M.G.J. Jansen ervan uitgaan dat de 126 Ton per jaar per Ha daar op is gebaseerd. Want ik kan dat helaas niet terug herleiden. Het meeste simpele voorbeeld wat ik kan verzinnen om het verschil aan te tonen is kaskweek tegenover openkweek. Neem tomaten, kastomaten zijn heel het jaar door te verkrijgen, vaak niet aangetast en vaak ook een betere veiling kwaliteit. Puur omdat deze beschermd gekweekt worden. Ik denk dat het zelfde verhaal opgaat voor algen.De ene methode is de andere niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: