De drijvende stad heeft grote klimaatshow (NCRV 14-12-07) gewonnen.

15 12 2007

Het concept van de Drijvende Stad is eenvoudig. In een warmere wereld zullen, in elk geval in Nederland, de zomers droger worden en de winters natter. Dus, zeggen de Delftenaren, is in de zomer extra watervoorraad nodig. En zijn in de winter overloopgebieden gewenst voor de piekafvoer van de rivieren.

In een dichtbevolkt land als Nederland is dat beide een probleem. Zoveel ruimte is er niet en de vraag naar woonruimte blijft groeien. En dus, is hun conclusie, moeten wateroppervlakken en wonen worden gecombineerd. Steden op het water, kortom.

Het Delftse team van vijf civiel ingenieurs en architecten heeft daarom een drijvend basiselement in ontwikkeling dat sterk genoeg is om platforms mee te bouwen die woningen en niet al te hoge gebouwen kunnen dragen.

Op de ontwerpen zijn tuinsteden te zien, met opvallende honingraatachtige halve bollen als gebouwen. Waterberging kan onder de stad gebeuren, die nooit in de weg staat omdat hij drijft.

Een stad op water heeft nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld ook voor de energievoorziening. Het Delftse team denkt dat warmtepompen in de zomer koelwater voor gebouwen kunnen leveren, en in de winter warmte uit het water onder de stad. Daarnaast is het denkbaar dat sommige delen van het water open blijven om er algen te kweken die worden verwerkt tot biobrandstoffen. Hier meer over het idee van de ingenieurs van TU Delft.

Bron: Volkskrant

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: