Per 1 januari 2008: Ingrepro start energiebedrijf

14 12 2007

Shell bouwt een algenfabriek op Hawaï. De Nederlandse algenkweker Ingrepro verwacht veel business van de oliereus. “Shell zal ook bij ons aankloppen.” Tot die tijd geen reden tot stilstand. De algenkweker start in januari met zijn eigen energiebedrijf.

Karel Callenbach, oprichter van Ingrepro micro ingredients verwacht binnenkort een telefoontje van Shell: “Bij het maken van biodiesel uit algen houd je zo’n 60 procent restmassa over. De partij waar Shell nu mee in zee gaat – de oliemaatschappij sloot woensdag een deal met het Amerikaanse HR Biopetroleum – weet niet wat daarmee kan worden gedaan. Het ontbreekt aan kennis over het toepassen van algen in voedingsmiddelen. Wij kunnen dat al wel, Shell komt nog wel terug.”

Oproep

Zo niet, dan nog maakt Callenbach zich geen zorgen. Ingrepro kan grote buitenlandse partijen tot haar klanten rekenen. Inmiddels heeft ook Nederland de algenkweker ontdekt. De ondernemer liet zich mei 2007 kritisch uit over het gebrek aan belangstelling voor hun kennisintensieve productieprocessen. “Daarna ging het snel. Alle grote chemieconcerns zijn langs geweest. Maar van de kennisinstellingen vernamen we weinig. Toevallig sprak ik woensdag met de Universiteit Wageningen. Het lijkt erop dat nu ook de wetenschap interesse toont.”

Energiebedrijf

Hoewel Callenbach zijn algenkennis inmiddels over de halve wereld aan het verspreiden is, is één bedrijf voor hem niet genoeg. In januari start hij Ingrepro Energie, een energiebedrijf. Hier moet biobrandstof zo goedkoop mogelijk worden geproduceerd.

Volgens Callenbach schrikken de hoge kosten van algenkweek commerciele partijen af. Doorbraken zijn er al wel. Niet alleen Shell investeert voor het eerst zichtbaar in het bioproduct, ook Essent adverteert ineens met de suggestie dat er in algenbiobrandstof wordt geïnvesteerd.

Callenbach denkt te kunnen prijsstunten in de markt van algenkweek. “Wij lopen qua kennis voor op de universiteiten.”

bron: artikel op Sprout.nl 

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: