Ook in Belgie worden proefinstallaties opgezet

8 12 2007

…….. Uit de haalbaarheidsstudie blijkt verder dat de grondstoffen voor die groene chemie haast oneindig voorradig zijn. Het gaat niet langer om klassieke producten als tarwe en suikerbieten, die tot de voedingsketen behoren, maar om stro, grassen, hout en microalgen. Die groene chemie heeft in Europa een omzetpotentiëel van 300 miljard euro, berekenden Wesley Carpentier en Philippe Willems, de auteurs van de haalbaarheidsstudie.

Op dit ogenblik is die sector van de moderne industriële biotechnologie in Vlaanderen goed voor 310 miljoen euro en een tewerkstelling van 700 mensen. Daar hoort ook de sector van de biobrandstoffen bij. De gebruikers van die producten zijn sectoren als de zetmeelindustrie, suiker- en zeepbedrijven, papier en pulp, de veevoedersector.

Vooral algen zouden een bijna onuitputtelijke bron van grondstoffen voor die sector vormen. Een industriële photobioreactior op een oppervlakte van één hectare is in staat om 100.000 liter biodiesel te produceren. Bovendien hebben die photo-bioreactoren massaal CO2 nodig, die nu de lucht ingaat. Om aan de nodige 10 procent bijmenging van biodiesel te komen zou Vlaanderen slechts 7.000 ha van die reactoren nodig hebben. Om diezelfde hoeveelheid met koolzaadolie te produceren is 540.000 ha landbouwgrond nodig. Ook papierafval dat nu verbrand wordt, kan nog een nuttige stroom aan grondstoffen voor de groene chemiesector opleveren, zeggen Carpentier en Willems. Tussen die theorie en de praktijk zijn installaties op pilootschaal nodig. Die wil Ghent Bio-energy Valley nu opzetten.(KS) Zij trekt daar 15 miljoen euro voor uit.

Bron: De Tijd

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: