mei 2007: Een ton voor baanbrekende productiemethode biodiesel uit algen

29 11 2007

Tijdens het jaarlijkse B-Basic symposium op 11 mei is de Leo-Petrus-Innovation-Trophy
uitgereikt aan Wouter van Winden (TU Delft) en Leo Vleugels (DSM). Het duo kreeg de
prijs voor een baanbrekende productiemethode om biodiesel uit algen te maken. De
nieuwe manier van produceren brengt de economische haalbaarheid van biodiesel veel
dichterbij. Aan de prijs is een bedrag van honderdduizend euro gekoppeld voor
stimulering van het verdere onderzoek.
De winnaars ontvingen de cheque uit handen van Michiel Petrus, de zoon van de vorig jaar overleden Leo Petrus. Leo Petrus was Chief Scientist bij Shell en vertegenwoordigde Shell in de programmacommissie van B-Basic. Vorig jaar zou hij als lid van het Innovation Panel de winnaar van de Innovation Trophy 2006 bekendmaken. Onderweg naar de uitreiking werd hij onwel. Hij overleed later.
Binnen en buiten Shell werd Leo Petrus gezien als drijvende kracht, enthousiast onderzoeker en promotor van vloeibare biobrandstoffen. Hij leidde op dit terrein een onderzoeksgroep op het Shell Research and Technology Centre in Amsterdam. De programmacommissie van B-Basic heeft besloten haar innovatie-stimuleringsprijs vanaf dit jaar naar hem te vernoemen.
Product én proces duurzaam De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van Akzo Nobel, Shell en DSM, was vol lof over het winnende idee. Als een van de redenen waarom ze dit voorstel boven de andere inzendingen heeft verkozen, is dat zowel het product als het proces duurzaam zijn. Een ander pluspunt is dat op een verrassende manier expertises uit verschillende hoeken met elkaar gecombineerd zijn. B-Basic heeft de Innovation Trophy ingesteld om de onderzoekers binnen B-Basic extra te stimuleren om met baanbrekende, op toepassing in de industrie gerichte ideeën te komen. Dit gebeurt door het inbrengen van een wedstrijdelement en een forse financiële beloning. Het geld, honderdduizend euro,
is bestemd voor vervolgonderzoek om het idee te laten landen in de industrie. De prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt.

B-Basic
B-Basic (www.b-basic.nl) staat voor Bio-BAsed Sustainable Industrial Chemistry, en richt zich op de io-gebaseerde, duurzame, industriële chemie van de toekomst. Binnen het programma wordt onderzoek gedaan naar de productie van bulk- en fijnchemicaliën, farmaceutische producten en volledig nieuwe materialen. De industriële biotechnologie gebruikt hernieuwbare grondstoffen, zoals landbouwproducten en hun residuen. Hierbij worden micro-organismen en enzymen als katalysator gebruikt in productieprocessen.
B-Basic wordt uitgevoerd en medegefinancierd door een Nederlands consortium dat opereert onder verantwoordelijkheid van ACTS. Dat is het NWO-platform voor publiekprivate samenwerking in duurzaam chemisch onderzoek. Het Ministerie van Economische zaken is de belangrijkste stakeholder in ACTS. In B-Basic werken de universiteiten van Delft, Leiden, Wageningen en Groningen samen met de instituten TNO en AFSG en de bedrijven DSM, Akzo Nobel, Organon, Shell en Paques.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

3 01 2008
Algensoep: duurzamer kan energie niet zijn. « Everything you want to know about algae, but were afraid to ask.

[…] biodiesel.  Om de mogelijkheden verder te onderzoeken heeft Van Winden een prijs gewonnen, lees hier meer over de prijs van € 100.000. Met dit geld wordt voornamelijk door de Universiteit van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s




%d bloggers liken dit: