Prins en Dingemanse gaat boer op met mossel

27 11 2007

Dinsdag 27 november 2007 – YERSEKE – Nu lopen er nog schapen, maar over een tijdje worden schelpdieren gekweekt op twee stukken weiland in de Olzendepolder in Yerseke. Schelpdierbedrijf Prins en Dingemanse heeft de grond aangekocht voor de aanleg van een ‘aquacultuurpark’.

Aquacultuur, ofwel ‘natte landbouw’, is bezig aan een opmars. “Er is dit jaar wereldwijd voor het eerst meer vis en schaal- en schelpdieren afkomstig vanuit aquacultuur dan vanuit de zee”, weet De Vos. “We hebben hoge verwachtingen van dit project, daarom investeren we veel. Dat moet ook wel, want Nederland behoort al lang niet meer tot de top drie van schelpdierproducerende landen.”

Eén van de investeringen is de aankoop van een proefgebied in de Olzendepolder, dat in totaal twaalf hectare beslaat. Het is nog wachten op de vergunningverlening voordat daadwerkelijk met de kweek kan worden begonnen.

Het is de bedoeling dat het concept op basis van contractteelt wordt overgenomen door agrariërs. In eerste instantie in Zeeland, maar op den duur in heel Nederland. Zover is het nog niet. De Vos: “Niet alle gemeenten staan even positief tegenover aquacultuur. Reimerswaal werkt heel erg mee, maar op Walcheren is men wellicht minder happig. Bovendien kun je als boer niet zomaar van de ene op de andere dag mossels gaan kweken. Daar is kennis voor nodig.”

Prins en Dingemanse werkt daarom samen met De Zeeuwse Tong, een project van de Universiteit Wageningen dat ook voorziet in educatie. Er wordt ook gekeken naar gecombineerde teelt van tong, zagers en schelpdieren. Bovendien is inmiddels een samenwerking aangegaan met algenkweker Aquaphyto uit Zeewolde.

Algen zijn de belangrijkste voedselbron om schaal- en schelpdieren te kweken in een controleerbare omgeving. Die controleerbare omgeving, land dus, is dé mogelijkheid om de gewenste jaarronde kwaliteit te kunnen bieden, zegt De Vos. “Als visser heb je te maken met de grilligheid van de natuur. Op land kun je een heleboel verstorende factoren uitsluiten.”


Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: