Bonaire gaat volledig over op duurzame energie

27 11 2007

KRALENDIJK – Bonaire gaat als eerste Caribische eiland volledig over op duurzame energie. EcoPower Bonaire gaat een wind- biodieselsysteem op het eiland bouwen.
Het consortium heeft dinsdag hiertoe een contract getekend met het Water & Energiebedrijf Bonaire. Dat heeft Evelop, grootaandeelhouder van EcoPower Bonaire, bekendgemaakt.

Systeem

Het systeem bestaat uit dertien windturbines en een biodieselfabriek. De verwachting is dat het totale project in het tweede kwartaal van 2009 is afgerond. Het hele eiland krijgt door dit systeem van elektriciteit.

De nieuwe biodieselfabriek gebruikt in beginsel nog fossiele diesel, maar de eerste experimenten worden momenteel uitgevoerd met biodiesel uit algen. De verwachting is dat de fabriek na twee tot drie jaar over zal gaan op biobrandstof.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

20 01 2009
Bezorgde burgers van Bonaire

Er wordt helaas een vertekend beeld geschets en het is zo dat het nog compleet onduidelijk is wanneer de nieuw te bouwen diesel centrale op Bonaire (N.A.) daadwerkelijk gebruik zal maken van biodiesel.

EcoPower, verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe centrale, heeft gezegd dat pas gebruik gemaakt zal worden van biodiesel, wanneer het financieel rendabel is, d.w.z. wanneer biodiesel kan concurreren met de STOOKOLIE die ze tot die tijd gaan gebruiken. 100% duurzaam? Nee, bepaald niet .60% van de energie zal dus opgewekt worden door een centrale die gevoed wordt met de meest vieze, en goedkope olie die te krijgen is (deze olie is niet eens “diesel” te noemen).

Daarbij komt nog dat de emissie normen (de hoeveelheid schadelijk stoffen die uitgestoot mogen worden) vergelijkbaar zijn met wat de WerelBank aanhoudt voor 3e wereld landen, i.p.v. de veel strengere normen die zijn vastgesteld door en voor de Nederlandse Antillen zelf, voor nieuwe centrales.

Dit alles om de kosten te drukken, en tegelijkertijd mooi weer proberen te spelen met zgn. duurzame energie op Bonaire.

Bonaire 100% duurzaam? NEE! Dit is helaas verre van waar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: