Wat bezielt een energieleverancier om zich te verdiepen in wieren of algen?

24 11 2007

Pieter Buijs, Chief Techology Offi cer van DELTA, werpt licht op dit mysterie. In de toekomst kunnen algen een veelbelovende bijdrage leveren aan de productie van duurzame energie. De bedoeling is om na succesvolle pilot-projecten massaal algen te kweken om als biomassa te verbranden in centrales. Zover is het nog lang niet. Maar het kan er wel van komen,” egt Buijs uit. “Want algen zijn eigenlijk niets anders dan opgeslagen zonne-energie. Olie, olen en gas zijn uiteindelijk ook opgeslagen zonne-energie, maar an uit een ver ver leden. Bij olie uit e zee is de link met de algen zelfs heel direct. Door enorme druk en eeuwen aan tijd zijn de afgestorven algen uit de zee omgezet in olie.” algen en wieren bestaan er in oneindig veel soorten en maten, werkelijk een caleidoscopische chaos van levensvormen. Meestal groeien ze in zout water, verder zijn er enorme verschillen. De grootte kan bijvoor beeld variëren van eencellige micro-algen van 3 mm tot meer cellige kelpen met een lengte van wel 70 meter.

Het bijstoken van algen als biomassa es nog omgeven door veel vragen. Het zout vormt een probleem omdat dit tijdens het verbrandingsproces zoutzuur vormt; niet best voor het milieu en voor de slijtage van de centrale. Wellicht is vergisten een idee om de energie om te zetten? Vragen die nog beantwoordt dienen te worden. Maar in de tussentijd zijn algen toch al bruikbaar. Buijs: “Algen hebben de prettige gewoonte om CO2 op te nemen. Hoe meer algen je kweekt, hoe meer CO2 je uit de lucht haalt. Dat is een leuk bijverschijnsel van de kweek van dit product, dat nu al dient als voer voor bijvoorbeeld mosselen of voor zagers die op hun beurt weer als visvoer gebruikt worden. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld verwerking in cosmetica en in voedingssupplementen. Een andere
‘tussenstap’ is biodiesel. DELTA is mede-eigenaar van een biodieselfabriek, zo wordt de bemoeienis met algen dus al heel wat begrijpelijker. Gebruik als biodiesel levert een CO2 neutrale brandstof op!


Veelbelovend is ook de productie van Omega-3 vetzuren uit algen. Nu worden deze uit vis gewonnen,
zoals vroeger levertraan. Eigenlijk is dat een enorme omweg aangezien de vis deze ‘gezonde vetten’ ook aanmaakt uit algen. Voor een liter visolie is ongeveer 10 kg vis nodig. Visvangst is een erg energieverslindende activiteit. Op alle fronten ideeën werkt er wellicht één. De rest lijkt fl auwekul, maar dat weet je pas als je het uitgeprobeerd hebt.
We zitten ook met algenkweek nog steeds in de idee-fase. Er zijn nog heel veel vragen. Waar kun je in ons overvolle land bijvoorbeeld nog ondiepe vijvers bouwen? Of worden het drijvende vijvers in één van de zeearmen? Conclusie: nog heel wat “Een caleidoscopische chaos van levensvormen.”
mobiliteit levert natuurlijk CO2 op, maar deze wordt geneutraliseerd door de opname van de CO2 die tijdens de kweek heeft plaats gevonden. In Japan, waar algen van oudsher meer ingeburgerd zijn, wordt deze methode al toegepast. Bovendien blijkt de biodiesel opbrengst per hectare wel zes keer hoger uit te vallen dan de opbrengst uit koolzaad.” zou dus energiewinst geboekt worden als deze olie rechtstreeks uit de algen gewonnen zou worden.

ZEKER NIET ZOMAAR EEN IDEE
Hoe tastbaar is dit nu allemaal? Buijs: “Dit is zeker niet zomaar een idee. Maar om te weten of het een
succes wordt moet je nu eenmaal de praktijk in. Van de tien innovatieve stappen te nemen. De laboratoriumfase, een pilot-project, een constructiefase met een prototype, de vraagstelling of het echt rendabel is en daarna misschien opschaling. We werken voor dit idee al wel samen met een veelvoud aan partners: hogescholen, universiteiten en een tweetal gerenommeerde onderzoeksinstituten.”

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: