James Lovelock gaat de planeet redden

24 11 2007

Van onze verslaggever

AMSTERDAM – De Britse chemicus en uitvinder James Lovelock (88) heeft een plan om de aarde zelf het broeikaseffect te lijf te laten gaan. Hij wil daartoe pijpen diep in de oceaan steken, waardoor een cyclus op gang komt waarmee CO2 wordt vastgelegd in algen.

 

afbeelding

Vergroting

James Lovelock

In Nature van deze week schrijft hij daarover een briefje, samen met Chris Rapley van het Science Museum in Londen. Lovelock is bedenker van de Gaia-hypothese, de (omstreden) idee dat natuurlijke terugkoppelingen de biosfeer van de planeet stabiliseren.

Lovelock stelt in Nature dat zelfs vergaande emissiereductie van CO2 onvoldoende zoden aan de dijk zet om vergaande opwarming tegen te gaan. Eerder waarschuwde hij in zijn boek The Revenge of Gaia dat de opwarming gemakkelijk onomkeerbaar kan blijken. Hij pleitte daar ook voor inzet van kernenergie. Rapley was voor dat boek een van Lovelocks adviseurs.

Nu wil hij inzetten op vermeende zelfhelende vermogens van de planeet en de biosfeer. Technologie moet Moeder Aarde helpen. Daartoe wil Lovelock 10 meter dikke pijpen honderden meters in de oceaan steken. Daardoor wordt voedselrijk water opgepompt dat aan het oppervlak algen tot bloei brengt. Zo wordt massaal CO2 vastgelegd, denkt Lovelock.

Als energiebron voor het pompen stelt Lovelock golfenergie voor, die op zee ruimschoots voorhanden is. Alleen technische of economische problemen kunnen uitvoering in de weg staan, schrijft hij in Nature. Hij heeft de van oorsprong Belgische ondernemer Armand Neukermans, tegenwoordig Amerikaan, om een haalbaarheidsstudie gevraagd.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: