Duurzame winning omega 3 vetzuren uit algen

24 11 2007
                                       
           

 

Eerst dachten ze algen als visvoer voor aquaculturen af te zetten. Nu toont ook de ‘pharma’ interesse. Iets preciezer: de voedingssupplementenindustrie of ‘natural health care’, een enorme en groeiende markt in Canada en de Verenigde Staten. Want algen bevatten omega 3 vetzuren die eerst door plankton en later door vis worden opgegeten. En dat heeft weer een groot milieuvoordeel: per ton gevangen vis komt meer dan vijf ton Co2 vrij terwijl de productie van algen CO2 neutraal is. Lgem, de handelspoot van Technogrow, maakt haar biomassainstallatie op tuindersbedrijf van Job van den Burg uit Made (Br.) vier keer zo groot.

Van den Burg is een jaar of zeven gegrepen door algen, zonder meer een van de grootste lagere plantensoorten op aarde. Uit algen vallen op duurzame wijze omega 3 vetzuren te winnen. Nu grijpt men daarvoor altijd naar visolie. Maar vetzuren van plantaardige oorsprong hebben een sterk voordeel: in plaats van CO2 te gebruiken –kotters gebruiken immers grote hoeveelheden stookolie – leggen algen twee kilo CO2 per kilo algen vast.

LGem en Technogrow, gesteund door de sectie proceskunde van Wageningen Universiteit, hebben over belangstelling niet te klagen. Via de UKR – de Unieke Kansen Regeling – kregen ze vorig jaar subsidie om de commerciële kansen van algen voor visvoer en –olie aan te tonen. Nu een Canadees handelsbedrijf voor meerdere jaren honderd kilo droge stof algen per maand afneemt, kan gezegd worden dat dat gelukt is. Ook wonnen ze de derde prijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs, groot zo’n 25.000 euro, waarmee ze wereldwijde marketing van deze algen verder willen optuigen.

In principe is het proces eigenlijk heel simpel: kweek mariene algen met zout water, zonlicht en voedingssubstraten waarin ook CO2 zit. Zeg maar net zoals tomatenteelt in het Westland. Per hectare levert dat tien keer zoveel droge stof als de teelt van aardappelen op. In natte vorm kunnen die algen als visvoer voor zoutwatervissen dienen. Gedroogd is het waarschijnlijk nog interessanter. “Vooralsnog zijn wij de enige ter wereld die hoge concentraties omege 3 vetzuren van constante kwaliteit kunnen leveren”, zegt Eugène Roebroeck van LGem. “Daar is duidelijk een accute vraag naar, zo blijkt uit het feit dat de Canadezen de hele wereld naar ons product hebben afgestruind. Vooral de ‘natural health’ sector heeft belangstelling. Deze vetzuren zijn immers van plantaardige oorsprong.”

De komende jaren kan LGem op het terrein van het Brabantse tuindersbedrijf de teelt van potplanten (zoals ficus) vervangen door algen voor visolie en visvoer. “Tot het jaar 2010 hebben we voldoende ruimte. De pilotinstallatie is nu naar een commerciële installatie van 600 m2 opgeschaald. En de eerste batch van honderd kilo droge alg komt al voor Sinterklaas vrij”, zegt Roebroeck in dat mooie Brabantse accent. Hij verwacht elk jaar een verdubbeling van de opbrengst.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s




%d bloggers liken dit: