Algenboer zet CO2 om in voedsel

24 11 2007

 

Voedingssupplementen, visvoer, biodiesel: algen zijn veelzijdig. Ze worden nu op commerciële schaal geteeld door een Nederlands bedrijf. Wat vanuit de verte lijkt op een ijsbaan met sneeuwranden, blijkt van dichtbij een langgerekte vijver met randen van witte folie. Ooit graasden hier koeien, maar nu groeien er algen.

Het waren groene, eencellige plantjes die lang geleden de aarde leefbaar maakten door CO2 om te zetten in zuurstof. Ingrepro BV in Borculo (Gld) probeert als eerste commercieel bedrijf in Europa dat kunstje te herhalen en CO2 om te zetten in voedsel en biodiesel. De vers geoogste algen lijken een beetje op fijngehakte wilde spinazie en zo smaken ze ook. De vijf medewerkers van het bedrijf oogsten en verwerken ze tot poeders, pasta’s en halffabrikaten voor de productie van vis- en veevoer, plantenvoeding, cosmetica en voedingssupplementen. Met 7000 vierkante meter vijveroppervlak (binnenkort 13.000) is de productie nog bescheiden, maar de ambities zijn groot. Ambities die worden gevoed door de bijzondere eigenschappen van de gekweekte algensoort, Chlorella.

Populair

Algenrad
© Foto WERRY CRONE

De geoogste algen worden verwerkt tot een ‘groene vla’.Ontdekt in 1890 door de Nederlandse microbioloog Beyerinck staat de alg Chlorella bekend om zijn hoge productiviteit. Met dertig tot veertig ton droge stof per hectare is de opbrengst hoger dan van welk landbouwgewas ook. Bovendien bevat het plantje veel eiwitten, vrijwel het hele alfabet aan vitaminen, sporenelementen en circa veertig procent olie. Met gezonde omega-3 vetzuren. Chlorella is dan ook zeer populair in het alternatieve voedingscircuit.

Biodiesel

Algen lenen zich echter voor meer dan alleen gezonde voeding. Ze bieden een cascade aan mogelijke toepassingen, uiteenlopend van grondstof voor medicijnen tot biobrandstof. Ingrepro begint binnenkort met de productie van biodiesel uit algen. Nog niet in Nederland, maar in Azië en Zuid-Amerika. Een hectare groene algen zet, afhankelijk van de soort, jaarlijks ruim honderd ton CO2 om in vijftien tot twintig ton biodiesel. Ter vergelijking: koolzaad levert twee a drie ton olie per hectare. En algenteelt legt minder beslag op landbouwgrond.

Gedroogde chlorella
Chllorella in poedervorm

Visvoer

Ir. Carel Callenbach, directeur van Ingrepro: “De teelt van algen voor biodiesel kan alleen maar uit als je de andere stoffen in algen tot waarde weten te brengen.” De afgelopen twee jaar is daar hard aan gewerkt. Ingrepro produceert ingrediënten voor honden- en paardenvoer op basis van algen. Ook werd een schimmelwerend middel voor golfbanen ontwikkeld. Algen blijken ook zeer geschikt als visvoer. Callenbach: “Naarmate de oceanen leger worden, wordt het kweken van vis belangrijker. Nu wordt vooral vismeel gebruikt, maar met algen kan het ook. We leveren bijvoorbeeld algenpoeder aan kwekers van zeebaars en zeebrasem in Griekenland.”

Geen veevoer

Voor varkens en kippen zouden algen eveneens een prima voedingsbron kunnen zijn. Ware het niet dat de fabrikanten van veevoer er nog niet aan willen. Callenbach: “Het merkwaardige feit doet zich voor dat algen zonder bezwaar door mensen gegeten kunnen worden, maar dat ze niet gebruikt mogen worden in veevoer. Louter en alleen omdat ze niet worden genoemd in de lijst met toegestane ingrediënten.”

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: