Eon voedt algen met CO2 uit centrale

22 11 2007

Eon Hanse (Duitsland) bouwt een productiefaciliteit voor micro-algen bij een centrale in Hamburg. Het gaat om een proefproject, volgens Eon en de gemeente Hamburg het eerste in zijn soort in heel Europa. De algen peuzelen een deel van de CO2 op uit de rookgassen van de centrale en kunnen dienen als biomassa.
Het project kost € 2,2 mln, waarvan de gemeente Hamburg € 500.000 voor zijn rekening neemt. Er worden 800 tot 1.000 bioreactoren voor algen gebouwd vlakbij de aardgasopslag Reitbrook van Eon Hanse, een dochteronderneming van Eon, die vooral in Noord-Duitsland actief is. De aardgasopslag wordt van elektriciteit en warmte voorzien door een kleine centrale. Van de totale CO2-uitstoot van 1.200 ton moet straks 400 à 450 ton als algenvoedsel gaan dienen.
De algen kunnen op hun beurt gebruikt worden als biomassa. Het grote voordeel van algen op bijvoorbeeld koolzaadolie of energiemaïs is dat algen veel sneller groeien. Tot wel twintig of dertig keer zo snel, stelt Eon Hanse. Algen hebben verreweg de grootste opbrengst per hectare, zei ook duurzame energieconsultant Michiel Jak recent in de Volkskrant. Algen kunnen volgens hem 100.000 liter olie per hectare opleveren, vijftien keer meer dan palmolie en honderd keer meer dan koolzaad of zonnebloemen. De algen zouden in biodiesel verwerkt kunnen worden of tot biogas. Maar ze zijn ook te benutten in de chemische of farmaceutische industrie. Het idee om ze te benutten in de energiesector is niet nieuw. In Amerika heeft het bedrijf Greenfuel samen met energiebedrijf NRG al een proefproject lopen bij een 1.489 MW kolencentrale in Louisiana. Ook hier is het de bedoeling dat de algen een deel van de CO2 van de centrale absorberen.

In Nederland is er voor zover bekend nog geen algenproject uitgevoerd, al zijn er wel ideeën. Zo schreef de Waddenvereniging een prijsvraag uit voor een nuttig gebruik van de restwarmte van de nieuwe kolencentrales van Nuon en RWE in de Eemshaven en de winnaar daarvan was DHV, dat opperde om in het opgewarmde koelwater algen te kweken. Hoe warmer het water, hoe sneller de algen groeien. Met ditzelfde principe werkt de garnalenkwekerij Happy Shrimp Farm op de Maasvlakte in Rotterdam. Die neemt restwarmte af van de kolencentrale van Eon.
Eon Hanse denkt binnen twee jaar de eerste resultaten van de proef te kunnen presenteren. ‘Ik ben benieuwd wat die kleine dingen werkelijk kunnen presteren’, aldus Eon Hanse-baas Hans-Jakob Tiessen. Het is de bedoeling dat de technologie binnen vijf jaar economisch gezien aantrekkelijk wordt.

Bron:
VARA’s Vroege Vogels 6 november 2007

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: